donderdag 27 augustus 2015

Tips; op kamers gaan

Wanneer je op kamers gaat gaat er een heel nieuw wereldje voor je open.
Je hebt ineens je eigen plekje en moet dus echt voor jezelf gaan zorgen en alles doen.
Hier een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:
1) Houdt goed contact (voor zover dit kan/mogelijk is) met je huisgenoten. Zolang dit goed is kun je, wanneer nodig, dingen of hulp van/aan mekaar vragen.

2) Als je gebaad bent bij structuur; maak voor jezelf een soort schema'tje. Benoem hierin wanneer je kan/gaat schoonmaken (stofzuigen, stoffen, etc), wanneer je de was gaat doen en andere belangrijke dingen voor je kamer.

3) Wanneer je met meerdere in een huis woont en de mogelijkheid is er, ga met mekaar eten.
Hierdoor heb je contact(en) maar scheelt je ook weer geld (als "arme" student ook weer een meevaller!).

4) Probeer iedere maand de financiƫn goed in kaart te brengen en hebben. Met name in de eerste maanden is alles wat nieuw en wennen en moet je voor jezelf een patroon en inzicht krijgen.
Maak voor de financiƫn bijvoorbeeld een schema'tje in Excel. Maak deze van iedere maand zodat je hier alle inkomsten en uitgaven in bij kunt houden. Denk hierbij aan studiefinanciering (als je hier nog recht op hebt), studiekosten, huur, boodschappen, zorg, etc.
Door het goed in kaart te brengen weet je wat je eventuele reserves zijn of dat je op zoek moet gaan naar werk om goed rond te kunnen komen.

5) Om geld te kunnen besparen kijk goed om je heen naar bedrijven en instanties waar je gebruik van kan maken en waar je op kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan goedkopere zorgverzekeringen, verenigingen (bijv sportverenigingen) etc.
Er zijn bedrijven/instanties die voor studenten aparte prijzen hebben. Hou deze goed in de gaten!

Maar ook kun je veel gebruik maken en te profiteren van aanbiedingen in de supermarkten.
Kijk niet alleen naar wat lekker is maar ook wat in de aanbieding is en goedkoper is.
Spit lekker de folders door en ga op zoek naar aanbiedingen waar jij wat aan kan hebben. (Denk er dan natuurlijk wel even aan dat het supermarkten zijn bij je in de buurt zodat je niet met eventuele reiskosten zit).

6) Wanneer je net op kamers gaat heb je nog niet alle spullen en meubels. Als de mogelijkheid er is neem spullen van anderen over (familieleden, vrienden). Zo hoef je niet alles meteen (nieuw) te kopen en kun je er eerst wel gewoon wonen. Wil je toch iets nieus kun je het dan altijd nog kopen (bijv op momenten wanneer het financieel beter uitkomt).
Om goedkoop aan spullen te komen kun je ook naar een kringloopwinkel gaan. Hier hebben ze vaak nog mooie en nette spullen voor een leuk prijsje!

7) Geef je adreswijziging op tijd door bij de gemeente. Dit mede vanwege de post en eventueel andere regelzaken.
Wanneer je dit aanpast houd er dan ook rekening mee dat het postadres veranderd.
(dit in verband met bijv belangrijke post van school)

Zo... Dat waren de tips voor nu.
Er zijn er waarschijnlijk veel meer, maar dit is waar ik nu achter ben gekomen en wat mij werd aangeraden.
Hopelijk hebben jullie er ook wat aan. Als jullie nog aanvullingen hebben hoor ik ze graag, wie weet heb ik er zelf ook nog iets aan haha!