zondag 30 augustus 2015

Bijzondere films (2)

Weer eens een wat ander soort blog dan een verhaal over mijn werk.
De laatste tijd kijk ik steeds meer films en kom ik ook steeds meer bijzondere films tegen. Films waar een ziekte of de zorg naar voren komt en centaal staat. Er zitten hele bijzondere en realistische films tussen.
Bij deze wilde ik een kleine greep uit de lijst met jullie delen. 


- My sisters keeper (2009)
Kate (Sofia Vassilieva) en Anna (Abigail Breslin) hebben een band die hechter is dan die van de meeste zusjes: hoewel Kate ouder is, is ze afhankelijk van haar kleine zusje. Haar leven ligt zelfs in de handen van Anna, zij is namelijk een 'donorbaby', een kind dat geboren is om lichaamsdelen af te staan aan haar zus als die deze nodig heeft. Anna besluit dat dit niet langer zo door kan gaan en regelt een advocaat. Sara (Cameron Diaz) is een liefhebbende echtgenote en moeder die haar carrière als advocaat heeft opgegeven om voor haar dochter te zorgen. Ze verliest zichzelf soms in haar rol als de toegewijde zorgverlener die ze is geworden in haar strijd om Kate te redden. Hun enige zoon Jesse (Evan Ellingson) voelt zich onzichtbaar terwijl Kate en Anna alle aandacht krijgen.

- A walk to remember (tiener met leukemie)

- A beautiful mind (2001)
Wanneer de briljante wiskundige John Nash net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning.

- Lorenzo's Oil (1992)In september 1983 verhuizen Michaela en Augusto Odone met hun vijfjarig zoontje Lorenzo van de Comoren naar Washington. Voor Lorenzo verloopt de aanpassing moeizaam en hij raakt op school betrokken bij verschillende relletjes. Omdat de incidenten elkaar in een snel tempo opvolgen en het gedrag van Lorenzo almaar meer gestoord wordt, raadpleegt het echtpaar Odone verschillende artsen. Geen van de geconsulteerde dokters weet wat er aan de hand is met de jongen. Pas in 1984 velt dokter Judalon het verdict: Lorenzo heeft de zeldzame en mysterieuze ziekte ALD, een afwijking van het metabolisme waardoor de hersenen afsterven. Een therapie is er niet en de ontwikkeling is niet te stuiten. Lorenzo heeft nog maar twee jaar te leven...

- Extraordinary Measures (2010)
John en Aileen Crowley hebben drie kinderen. De twee jongste, Megan en Patrick, hebben de ziekte van Pompe. Een erfelijke en aangeboren stofwisselingsziekte. De kinderen lijkt een kort leven beschoren, totdat John in contact komt met de wetenschapper Dr. Robert Stonehill (Harrison Ford). Samen met hem begint hij een race tegen de klok, de ontwikkeling van een behandeling om de ziekte te kunnen genezen.


- The diving bell and the butterfly (2007)
Op 8 december 1995 kreeg Jean-Dominique Bauby, journalist bij het Franse Elle en pas 43 jaar oud, een beroerte. Hij raakte in een coma en toen hij bij bewustzijn kwam bleek dat hij over zijn hele lichaam verlamd was geraakt, met uitzondering van één oog. De film vertelt over deze waargebeurde gebeurtenissen en hoe Bauby opgesloten zat in zijn niet functionerende lichaam. Zijn ene werkende oog werd zijn enige band met de buitenwereld, door simpelweg 1 keer te knipperen voor 'ja' en twee maal voor 'nee' .