maandag 13 februari 2017

Tips: het begin van een stage

Ja daar ben ik weer! haha.
Dit keer niet alleen met mijn eigen ervaringen, maar vooral met een aantal tips. Dit keer tips rondom het begin van een stage. Tips voor zowel de stagiaire als de stagebegeleid(st)er. Het is nou niet alleen een nieuwe start voor de stagiaire maar ook die van de begeleid(st)ers en die kunnen soms ook wel wat hou vast gebruiken.


Waarschijnlijk zijn het wat basistips waar je al wat van wist of die al worden toegepast, maar toch wilde ik ze met jullie delen. Voor het geval jullie er wel wat mee kunnen.
Mochten jullie zelf nog handige tips hebben, of andere aanvullingen, laat het onderaan dan even weten. Zo kunnen we van elkaar leren!

Tips voor de stagiaire;
- Bereid je goed voor op je stage. Zijn er ziektebeelden die je kunt uitwerken of e-learnings die je kunt maken? Als dit vooraf al kan, doe het! Het scheelt je heel erg veel als je het voorwerk al wat gedaan heb en wat voorbereid je stage in kan.
- Contactgegevens van je stagedocent en -begeleid(st)ers. Vaak hoor je, voor je stage echt begint, wie je gaan begeleiden vanuit school en stage. Hou hun gegevens (naam, mailadres en misschien zelfs het telefoonnummer) paraat in je mobiel, agenda of op de mail o.i.d. Stel je hebt deze een keer nodig hoef je niet meer te zoeken wanneer je ze echt eens dringend nodig bent.
- Stageleerplan. Vanuit het HBO is het bij mij de bedoeling dat ik vooraf een stageleerplan maak. In dit plan komen de contactgegevens van een ieder te staan, korte introductie wie ik ben, de leerdoelen voor mijn stage, de verwachtingen van alle 'partijen' (docent, student/stagiaire en stagebegeleid(st)ers) en eventueel al een globale planning die je steeds bijhoudt en bijwerkt. Zo weet iedereen waar je mee bezig wilt gaan en wanneer je wat af wilt hebben gerond.
(ook kan het jezelf helpen als een soort deadline/stok achter de deur om dingen te maken en af te ronden.)

- Neem de tijd. Als stagiaire hoef je aan het begin van je stage niet meteen vol aan de bak rondom stage-opdrachten en dergelijken. Gun jezelf aan het begin de tijd om alles in je om te nemen, om te zien hoe het op de afdeling gaat en om contact te maken met de patiĆ«nten/cliĆ«nten/revalidanten/... Na een paar dagen/weken heb je een beetje door hoe de afdeling draait en kun je je wat meer gaan richten op je stage-opdrachten.
- Op de hoogte houden van begeleid(st)er(s) en docent. Tijdens de gehele stage is het belangrijk geregeld contact met je begeleid(st)(s) te hebben en je docent. Hou ze op de hoogte van je stage-opdrachten, waar je mee bezig bent/gaat of waar je tegenaanloopt. Zo weten zij beter hoe jouw leerproces gaat en hoe het ervoor staat.
Wanneer je bijvoorbeeld werkt met een stageplanning, hou deze dan goed bij en stuur de ge-update versie ook geregeld naar je stagebegeleid(st)er(s) en eventueel ook naar je docent.


Tips voor de stagebegeleid(st)er:
- Weet wie je stagiaire is. Wanneer je een nieuwe stagiaire gaat begeleiden, zorg dat je een idee hebt wie het is, wat voor opleiding hij doet, wat zijn/haar leerstijl is, wat hij/zij nodig heeft qua begeleiding en eventueel ook rondom het stageplan met opdrachten.
(vaak heeft iedere opleiding weer een iets ander stageplan en net wat andere opdrachten. Als begeleid(st)er is het handig om te weten hoe het voor deze stagiaire in elkaar zit.)
- Probeer geregeld contact te hebben met je stagiaire. Voor zowel de begeleid(st)er zelf als de stagiaire is het fijn om geregeld contact te hebben en te horen hoe het gaat. Dit geldt natuurlijk voor de hele stage, maar aan het begin is het vaak wel fijn om dit contact wat meer te hebben, omdat hiermee een bepaalde basis wordt gelegd.
- Zorg dat het team/je collega's op de hoogte zijn. Het is voor jezelf en je team fijn om te weten dat er een stagiaire op de afdeling komt en vanaf wanneer. Zo kijken je collega's er niet raar van op als er een stagiaire de afdeling op komt lopen.
Wanneer het mogelijk en nodig is, licht dan eventueel collega's ook in met wie de stagiaire mee gaat lopen. Zorg dat dit bijvoorbeeld in het rooster te zien is zodat iedereen weet wat zijn/haar taak is rondom de stagiaire, vooral de eerste dagen.

Dat waren eerst de belangrijkste punten denk ik wel.
Ik begin nu net met deze stage dus zal nog geregeld dingen tegen gaan komen. Zodra ik meer weet en merk wat ik belangrijk vind laat ik het jullie weten.
Mochten jullie nu nog aanvullingen hebben dan hoor ik ze graag! Laat ze gerust hieronder achter in een berichtje.

Tot snel!