zaterdag 18 februari 2017

Gastblogger Thom: een dagdienst in het ziekenhuis

Hoi allemaal! 
Het is al even geleden dat ik een (gast)blog heb geschreven over mijn werk! (lees hier mijn vorige blog). Zoals je misschien nog kan herinneren werk ik op de afdeling cardiologie. Een afdeling die heel divers is en waar bij het soms heel druk kan zijn. 
Vandaag vertel ik jullie kort over wat ik nou ongeveer doe in een dagdienst, er gebeurd hier namelijk al meer dan genoeg!
Op de afdeling waar ik werk hebben we een hoge “turn-over”. Dit betekent dat er (soms) snelle patiëntenwisselingen kunnen zijn, want het kan namelijk zo maar eens zijn dat wij bijvoorbeeld op een maandag 10 ontslagen hebben en 7 opnames. Je bent soms voor je gevoel dus meer bezig met opnames en ontslagen dan mensen die er wat langer liggen. Dit is soms lastig maar een leuke en mooi uitdaging!

Overdag is er veel activiteit op de afdeling. Er lopen allerlei diciplines rond op de afdeling die allemaal wat moeten en willen van … jou! Als verpleegkundige ben je de spin in het web en krijg je van alles en nog wat over je heen. Je moet dus echt van alle markten thuis zijn.
   

Je begint de dagdienst met het verdelen van de patiënten (er zijn in pricinpe 3 verpleegkundingen overdag bij ons). Het hangt van af hoe vol de afdeling ligt maar in de praktijk ben je verantwoordelijk voor 5 tot 6 patiënten. Dan begin je alvast met inlezen van patiënten. Ik probeer mij altijd zo goed mogelijk in de patiënt de verdiepen. Hierbij probeer ik vragen te beantwoorden voor mij zelf als: 
* Waarom ligt diegene hier? En wat gaan we doen?
* Hoe gaat het nu?
* Wat is belangrijk informatie om nu te weten (voorgeschiedenis)?
* Wat zijn de laatste controles?
* Wat zijn andere bijzondere dingen om te weten? Afspraken, onderzoeken etc? 

Daarna ga je aan de slag. Je begint de dagdienst altijd met controles van de patiënt af te nemen. Denk hierbij aan de bloeddruk, hartslag, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en de temperatuur. Vaak komt het voor dat we ook nog een hartfilmpje maken (ECG). Dit is een filmpje die de elektrische activiteit van je hart meet en geeft veel informatie over de toestand van de patiënt. Verder maak ik zelf altijd een social praatje (hoe is het met u? Heeft u goed geslapen?) met de patiënt terwijl ik de controles af neem. Ook vraag ik altijd of ze ergens hulp bij nodig hebben. Mensen geven vaak zelf aan of de ADL zorg zelf lukt of dat ze ergens hulp bij nodig hebben. Een enkele keer bepaald de verpleegkundige dit en niet de patiënt (bijv. als diegene te ziek is) maar deze inschatting is natuurlijk aan de verpleegkundige zelf. 

Terwijl jij bezig bent met je rondje kan het best zijn dat de fysiotherapie al naast het bed staat. Deze komen altijd rond half 10 ’s ochtends om patiënten mee te nemen. Ook wordt er elke ochtend visitie gelopen met de cardioloog en de verpleegkundig specialist.  Bij deze visite  bespreek je al jouw patiënten met de cardioloog / verpleegkundige specialist  over hoe het nu gaat, wat de huidige controles zijn en natuurlijk hoe nu verder. 
Na je visite is het tijd om eerst even een kop koffie te nemen. Tenminste mocht er tijd voor zijn. In de praktijk komt het vaak voor dat er geen tijd is voor koffie.
Daarna ga je bezig met de het uitwerken van de vistie. Met “uitwerken” wordt bedoel dat je het beleid uitvoert van de cardioloog. Hierbij kunnen je denken aan labaanvragen doen, extra medicatie geven of iemand gereed maken voor ontslag. Nadat elke verpleegkundige een visite heeft gelopen, loopt de cardioloog/ verpleegkundige specialst langs alle patiënten om alles uit te leggen en eventueel lichamelijk onderzoek te doen.  

De tijd vliegt alweer voorbij… voor je het weet is het 12 uur en moet je medicatie gaan delen. Elke patiënt krijgt meestal op vaste tijden medicatie namelijk 7 uur, 12 uur , 17 uur en eventueel 22 uur. Ook zijn dit de momenten dat je iemand bloedsuiker prikt of dat iemand helpt om te vernevelen. Na dat jij de patiënt geholpen hebt met het eten wordt het zelf tijd om een broodje te nemen. Dit proberen we altijd tussen half 1 en 1 uur te plannen. 
Na de lunch is het even rust. Het is daarna aan je zelf om te kijken wat er nog moet gebeuren en waar mee je bezig gaat. Tussendoor kan het best zijn dat je nog een overname krijgt van de hartbewaking, dit gebeurd vaak of ’s ochtends 11 uur of ’s middags rond half 2/2 uur. 
Ook begin je vaak, na je pauze, met rapportage te schrijven voor de late dienst. 
Rond 15:30 is het tijd om over te dragen aan de late dienst om vervolgens rond 16 uur naar huis te gaan. 

Dit klinkt als een ideaal tijdschema, maar je weet echter nooit bij ons wat wanneer gebeurd en je moet als verpleegkundige flexibel zijn. De patiënt moet namelijk ook nog ergens tussendoor een keer voor een onderzoek of er komt nog een andere arts (denk aan longarts/internist) of andere discipline (denk aan diabetesverpleegkundige of wondverpleegkundige) die je ook allemaal nog te woord moet staan. Wat ik natuurlijk helemaal vergeet.. je kan elk moment van de dag een opname krijgen! Daar moet je ook heel wat voor doen en dat tussen de bedrijven door. 
Verpleegkundige zijn is een druk beroep maar wel heel leuk en uitdagend! 

Dat is het dan voor nu… volgende keer vertel ik kort wat over de late dienst. Een hele andere soort dienst.. maar dat hoor je de volgende keer!