maandag 5 maart 2018

#94 Tips&Tricks voor de start van je stage

Iedere stage weer.. opstarten, maar hoe? Waar kan of moet je mee bezig? En hoe pak je dat op?
In deze blog een aantal tips&tricks rondom de voorbereiding, de eerste stageweken en de stage-opdrachten.. Benieuwd..? Klik dan snel verder!


Stage voorbereiden

Wanneer je hoort dat je ergens stage kunt en gaat lopen, weet je ook dat er veel op je af gaat komen. Maar hoe kun je je hier nou goed op voorbereiden? Hier een aantal tips & tricks die ik gebruiken en veel aan heb.
* Stagepapieren regelen
Maak op tijd een afspraak met je stage-instelling op langs te gaan en de stagepapieren te regelen (stagecontract, eventuele papieren vanuit de instelling, etc.) Als je dit op tijd doet en regelt scheelt het je tijdens je stage. Je kan het dan laten rusten en relaxt aan je stage beginnen.

* Overzicht
Ook al moet je stage nog beginnen, zorg dat je overzicht hebt in wat je voorafgaand aan stage kan en moet voorbereiden. Een stageleerplan? Leerdoelen? Ideeën en/of plannen van aanpak voor stageopdracht? Zorg bijvoorbeeld, als je alles op een USB bewaart, dat je vast mapjes aan maakt waar je alles in kunt zetten zodat er meteen overzicht is en je weet waar alles te vinden is.

* Stageleerplan
Vanuit heb HBO maak je vaak als voorbereiding op een stage een stageleerplan. Hierin staan onder andere:
    Contactgegevens
    Leerdoelen (vanuit stages maar ook persoonlijke doelen)
    Mogelijke stageopdrachten waar aan te werken
    Verwachtingen vanuit stagiaire, stage-instelling en school
    Gemaakte afspraken (bijv. rondom gesprekken, opdrachten en reflecties)

* Inlezen
Voor je stage weet je vaak op wat voor groep/afdeling je komt te werken maar is je kennis nog niet op een niveau dat je weet wat alle ziektebeelden/stoornissen zijn die je er tegen kan komen. Bij veel stage-instellingen krijg je als voorbereiding op je stage een soort ‘inwerkplan’ of informatie rondom de groep/afdeling. Hierin staan vaak ook ziektebeelden en stoornissen die je tegen kan komen. Probeer voor je stage hier al het één en ander van uit te zoeken zodat je met ‘basiskennis’ komt en daar op verder kan bouwen.

* Verwachtingen uitspreken
Ga op tijd, aan het begin van je stage, in gesprek met je begeleider(s). Bespreek duidelijk wat jezelf verwacht van je begeleiders, wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt gaan doen en aanpakken. Blijf deze later, tijdens je stage, regelmatig bespreken zodat je met elkaar op één lijn zit gedurende de hele stage. (Mocht het nodig zijn, betrek dan ook je stagedocent bij deze verwachtingen en bijvoorbeeld tijdens een kennismakingsgesprek.)

Eerste stageweken

Aan het begin van je stage is alles nieuw en moet je alles uitzoeken, de werkwijze van de groep/afdeling leren, patiënten/cliënten/bewoners leren kennen en ga zo maar door! Om te zorgen dat je optimaal in je stage komt is het belangrijk om de eerste weken hier volop voor te gebruiken.

* Meekijken of meteen meewerken?

Het ligt eraan wat jou manier van ‘inwerken’ is.. Ben je iemand die meteen aan de slag gaat en de ‘aldoende leert men’-instelling hebt, of dat jij iemand bent die graag eerst meekijkt en alles observeert.
Laat dit aan je begeleiding weten zodat zij weten wat bij jou past en hoe jij het beste ‘ingewerkt’ kan worden. Zo weten zij ook of ze jou bijvoorbeeld de ruimte moet geven om mee te kijken of meteen aan het werk kunnen zetten.

* Dossiers lezen
Wanneer je op een groep werkt heb je vaak dat de mensen met wie je werkt langer blijven of zelfs op de groep wonen. Zorg in zulke gevallen dat je de eerste stageweken ook gebruikt om de dossiers in te lezen zodat je de cliënten/bewoners en hun achtergrond wat kent en hier later meer profijt van hebt. In bijvoorbeeld een ziekenhuis is dit weer anders, omdat daar iedere dag wel wisseling is in de patiëntengroep. Zorg dat je alsnog de tijd pakt/neemt om het dossier te lezen zodat je weet met wie je werkt.

* Terugkoppeling
Dit is een punt wat de hele stage belangrijk is, maar bij het opstarten van je stage is dit nog belangrijker. Heel overdreven gezegd kan het je stage maken of breken. Koppel naar je begeleider(s) terug hoe het gaat met je stage, hoe je in de stage staat, hoe je je bij de stage voelt, of je tegen dingen aan loopt en ga zo maar door. Verderop in je stage ben je vaak wat zelfstandiger aan het werk en hobbel je eventueel achter dingen aan, omdat je ze niet op tijd aan hebt kunnen kaarten. In de eerste weken heb je vaak meer begeleiding en kan dit makkelijker.


Reflecteren op stage

Tijdens je stage gebeurd er vaak veel. De eerste weken probeer je zoveel mogelijk tot je te nemen en alles op een rijtje te zetten. De weken erna ga je meer helpen en werken op de groep/afdeling en de laatste x-aantal weken heb je vaak een paar patiënten onder je of draai je een groep zelfstandig (met een backup). Gedurende de stage is het belangrijk om bij je gevoel en acties stil te staan en hierop te reflecteren.

* Afspraken rondom reflecteren

Probeer aan het begin van je stage duidelijk te krijgen rondom het reflecteren. Wat zijn ze gewend, hoe vaak willen ze dat je reflecteert, is er een bepaalde wijze van reflecteren waar jij je aan kan/moet houden?
Zorg dat je dit duidelijk krijgt, dan weet je waar je staat en aan begint.

* Opzetje/Lay-out
Om op één en dezelfde wijze te reflecteren is het handig om een soort opzetje te gebruiken, een lay-out die je bij iedere reflectie kunt gebruiken. Vind je de STARRT of Korthagen fijn? Gebruik deze dan. Heb je een eigen manier van reflecteren, maar hier dan bijv. een tabelletje van die je iedere keer kunt invullen voor een nieuwe reflectie (dag of week).

* Dagelijks of wekelijks?
Heb voor jezelf duidelijk of je dagelijks wil of moet reflecteren of dat je het op een wekelijkse reflectie houdt.
Probeer je dan ook aan de afspraken te houden rondom het reflecteren die je maakt met de instelling of juist met jezelf. Moet je dagelijks reflecteren? Doe dit dan ook. Doe dit direct aan het einde van je dienst of als je net thuis bent gekomen. Probeer het niet uit te stellen, omdat je dan de belangrijkste dingen en daadwerkelijke gevoelens niet meer goed kunt beschrijven.