woensdag 7 maart 2018

#95 Five days inside de VGZ


Afbeeldingsresultaat voor beau van erven dorens five days inside
Afgelopen week is een nieuwe 'serie' van Beau begonnen; Five days inside.
Hierbij gaat Beau van Erven Dorens vijf dagen in een instelling 'wonen'/doorbrengen waar je normaal gesproken niet zomaar komt, laat staan tijdelijk gaat wonen.
In de eerste aflevering gaat hij vijf dagen doorbrengen in een instelling voor gehandicapten.
Beau gaat vijf dagen doorbrengen binnen Sherpa, een instelling voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Hier gaat Beau vijf dagen 'wonen'. Hij blijft slapen op een groep waar mensen wonen met 'moeilijk verstaanbaar gedrag'. Tijdens die vijf dagen volgt hij de zorg, de dagbesteding, neemt hij een kijkje bij de nachtdienst en... hij gaat hier en daar zelfs wat meehelpen!

Zelf vind ik de gehandicaptenzorg een bijzondere en geweldige richting binnen de zorg. Je ziet mensen misschien niet zozeer groeien of beter worden, maar ziet ze wel vaak genieten.. en dat al van de kleinste dingetjes. Sommige mensen kun je nog wat leren en blijven hiermee een bepaalde mate van zelfredzaamheid houden, ook al is dit het behouden van controle en aangeven wat je zou willen. Dit bijvoorbeeld al door te kijken naar de radio en op deze manier aangeven dat je muziek wil luisteren.
Afbeeldingsresultaat voor five days inside

Ik vond het dan ook een heel bijzondere aflevering. Met name, omdat je niet alleen mensen met een lichte of matige verstandelijke ziet, maar ook mensen met een ernstig meervoudige beperking. Je krijgt hierdoor een breder beeld van de groep mensen met een beperking als wat veel mensen (waarschijnlijk) hebben.
Zo krijg je wat minder fijne momenten mee (bewoner die waarschijnlijk pijn heeft) maar zie je ook bewoners genieten en blij zijn tijdens de aflevering (bijvoorbeeld omdat ze muziek horen, heerlijk douchen of aan het voetballen zijn).

Ik kan nog zoveel meer vertellen over de aflevering maar wil ook weer niet teveel verklappen.
Mocht je de aflevering willen terugkijken, hieronder staat de link:
Beau Five days Inside: Sherpa (VGZ)

Veel kijkplezier!