dinsdag 12 januari 2016

Uitdaging op de revalidatie



Zoals jullie weten en in mijn blogs hebben kunnen lezen, werk ik op een revalidatie afdeling.
Hier is het erg wisselend wat betreft de cliënten die er liggen, waarvoor ze zijn gekomen en wat voor zorg zij wel en niet nodig hebben/zijn.
Doordat er al zo'n groot verschil te vinden is tussen cliënten is er al een vrij grote uitdaging, met name als je er weer aan het werk bent/gaat wanneer er een aantal nieuwe opnames zijn.

Maar wat nou als je er een paar dagen werkt, de "ritueeltjes" en ADL 's ochtends weet en doorhebt hoe iedereen geholpen moet worden... hoe kun je dan nog uitdaging voor jezelf hebben en houden in het werk?


Hier een aantal tips om van cliënten meer te kunnen vragen en meer uitdaging in het werk te hebben/houden:

* Wanneer je weet wat een cliënt wel/niet zelf kan, probeer deze grens dan te verleggen.
Bijv. iemand die bij de wastafel gewassen wordt en het zelf weer wil leren (een revalidatie-doel wat vooraf met hem is besproken). Loop er dan bijvoorbeeld even bij weg, naar zijn/haar kamer. Ruim daar de nodige dingen op, maak het bed op, doe gordijnen open etc. In ieder geval dingen die buiten de badkamer zijn zodat hij/zij zelf even de ADL kan doen/proberen.
Je blijft er wel wat bij in de buurt zodat, wanneer het nodig is, je de cliënt wel weer kan gaan helpen en bepaalde dingen over kan nemen.
Op deze manier geef je hem/haar de vrijheid en regie in eigen handen en ben je bezig met een revalidatie-doel, iets waar die persoon aan wil werken.

* Probeer tijdens je dienst goed te letten op de eventuele revalidatie-doelen die zijn vastgesteld. Je rapporteert hier, als het goed is, op. Probeer daarom tijdens je dienst hier goed mee bezig te zijn en gaan om er zo nog meer uit te halen (zowel voor jezelf als de cliënt).

* Wanneer er een nieuwe opname is gekomen en je die persoon (hem/haar) nog niet goed kent, probeer alles dan wat af te tasten en "uit te proberen". Neem niet gelijk alle zorg over maar kijk eerst wat hij/zij zelf kan en doet en waar hij/zij hulp bij nodig heeft.
Tip: geef wel even aan bij de cliënt dat je diegene eerst zelf wil laten proberen zodat je kan zien wat diegene zelf kan en waar je hem/haar bij moet helpen.
(dan schrikt de cliënt in ieder geval niet dat je niets doet en maar wat staat "toe te kijken")

* Wanneer er, zoals hier boven genoemd staat, een nieuwe opname is gekomen, probeer voor jezelf bepaalde linkjes te leggen rondom de persoon, zijn ziektebeelden, medicatie etc.
(Het stukje klinisch redeneren en denken). Op deze manier zorg je dat jou kennis weer even wordt opgefrist, je nieuwe dingen leert en weet wat er met die persoon/cliënt aan de hand is. Op deze manier kun je nog beter voorbereid te werk gaan en weet je beter waar je op zou kunnen of moeten letten.
                       

Zo.. Dat waren een aantal tips
Het zijn er niet heel erg veel, maar wel wat algemene die naar mijn idee op iedere revalidatieafdeling wel uit te voeren (en/of proberen) zijn.
Mocht je zelf nog een tip hebben dan hoor ik hem graag, wie weet kan ik hem dan ook gaan proberen tijdens werken en er nog meer uitdaging uithalen!