woensdag 16 maart 2016

De regie in eigen handen??

Afgelopen maandag werd er op school een symposium gegeven door Doeke Post (oud huisarts en professor sociale geneeskunde).
Hij kwam ons vertellen over, zoals het symposium heette, 'Regie op eigen dood'...



Achteraf blijk ik de titel wat anders opgevat te hebben dan waar het symposium over ging
Het ging wel over de regie op eigen dood (kijkend naar bijv. euthanasie, behandelingsmogelijkheden, etc.) maar het was eigenlijk meer gericht op de technologie binnen de zorg en hoe wij hier de regie over hebben en (proberen te) houden.

Verschillende soorten technologie die binnen de zorg nu gebruikt worden of waar ze nu mee bezig zijn. Hierbij moet je denken aan bijv. de nano-technologie (bijv. chips die ontworpen worden voor het korte termijngeheugen van het brein te vergroten), biotechnologie (bijv. het maken van 'nep ogen' door middel van camera's en verbindingen naar de hersenen zodat iemand weer (grijswaren) kan zien).
Allemaal heel bijzondere uitvinden en stukken van technologie die ontworpen zijn en worden!
Ik wist wel dat er veel gedaan werd met de techniek, maar dat er al zulke uitvindingen zijn wist ik niet. Nu weet ik ook niet zo goed wat ik hiervan moet denken en vinden.

Zo vertelde hij ook dat we niet zo goed weten wat we met alle techniek moeten en of het allemaal wel even positief is. Hij kwam met een aantal vragen die je wel aan het denken gingen zetten;
>> In hoeverre willen we dat de technologie meespeelt in ons leven? (met name kijkend op gebied van gezondheid en leven)
>> In hoeverre willen we dat de technologie ons leven 'overneemt'?
>> Hoe willen wij de regie over ons eigen leven (en de dood) hebben en houden met al deze technologie?
>> Toe hoever laten we alle technologische ontwikkelingen ons leven verlengen? Hoe oud willen we worden? En wat betekent het leven dan nog voor ons?



Ik kwam met veel gedachten en vragen weer weg bij het symposium. Het was zo indrukwekkend en interessant waardoor je over met name de bovengenoemde vragen echt na ging denken!
Onderwerpen zoals euthanasie, de wilsbeschikking en een volmaakt leven kwamen ook aan bod, maar kwamen toch op een bepaalde manier in een ander daglicht te staan en je gaat er toch anders naar kijken en/of over nadenken.

Ik laat het allemaal nog even bezinken en ga er eens goed over nadenken...
Want, wat willen we nu echt met al die technologie? Hebben jullie er wel eens over nagedacht??