zaterdag 24 december 2016

Gast-blogger: Thom; verpleegkundige in het ziekenhuis

Weer een nieuwe blog en met weer een nieuw onderwerp. Dit keer niet door mijzelf iets geschreven maar door een 'gast-blogger'; Thom. Ben je benieuwd naar zijn verhaal..? Klik dan verder voor zijn hele verhaal! Hoi allemaal!
Ik ben Thom, 25 jaar oud en werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis. Mijn hobby’s zijn drummen, hardlopen en ik probeer af en toe nog wat te doen met grafische design. Ik ben geboren in Groningen en woon sinds juni dit jaar in Heerenveen. Ik werk sinds april in het ziekenhuis. Iedereen weet wel een beetje denk ik wat het ziekenhuis is! Je wil er liever niet naar toe tenzij het echt nodig is natuurlijk. Ik zelf werk op de afdeling cardiologie.


Maar eerst waarom wou ik eigenlijk verpleegkundige worden? Ik hou ervan om met mensen in contact te zijn en ben altijd wel in voor een praatje. Ik vind het belangrijk dat iemand de beste zorg krijgt die er beschikbaar is en dat iemand zo snel mogelijk (zo goed mogelijk) beter wordt.


Dan de volgende vraag .. waarom een ziekenhuis? Als verpleegkundige kun je op veel verschillende plekken werken. Denk hierbij de revalidatie, GGZ, thuiszorg maar ook dus in een ziekenhuis! Ik wou altijd al een ziekenhuis werken omdat de diversiteit, het werken in een team en de complexiteit mij heel interessant leek. Maar goed terug naar mijn afdeling.. De cardiologie!
Dit is een afdeling waar mensen komen te liggen als zij iets hebben met een hun hart. De klachten waarmee mensen worden opgenomen op mijn afdeling kunnen heel divers zijn. Denk hierbij aan pijn op de borst, kortademigheid, wegraking, iemand die opeens heel veel vocht vast houdt of hartkloppingen. Je hart is de motor van je lichaam en zorgt ervoor dat het bloed door je hele lichaam pompt. Je ziet vaak dan ook ergens anders snel problemen ontstaan in het lichaam als er iets mis is met het hart. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het ziektebeeld hartfalen. Dit ziektebeeld houdt in dat je hart niet meer in staat is om het bloed goed weg te pompen uit het hart. Het gevolg is dat er een filevorming ontstaan voor (of na) het hart. Eén van de symptomen die je daarbij vaak ziet is dat iemand vocht gaat vasthouden maar ook dat iemand kortademig wordt (het vocht kan ook in de longen terecht komen).
Andere ziektebeelden die ik tegenkom zijn bijvoorbeeld een hartinfarct, ritmestoornissen (te snelle hartslag of juist te langzaam), klepaandoeningen van het hart, cardiomyopathie (hartziekte), endocarditis (ontsteking in het hart) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje).
Daarnaast zie ik vaak bij hartpatiënten dat zij andere ziektes er bij krijgen/hebben zoals diabetes, COPD en nierfalen. Dit maakt het soms ook complex omdat alle ziektebeelden weer invloed op elkaar hebben.  


Voor het hart moet je bij de cardioloog zijn, deze is gespecialiseerd in het hart. Maar er lopen natuurlijk ook vaak veel andere disciplines bij ons over de afdeling. Zoals ik al eerder noemde hebben hartpatiënten vaak ook nog andere ziektes en hiervoor zijn soms andere dokters nodig. Denk hierbij aan een internist, longarts of soms de nefroloog (gespecialiseerd in de nieren). Het is soms dus een hele puzzel om de goede behandeling te vinden voor de patiënt. Wij als verpleegkundigen voeren vaak opdrachten uit van de arts maar denken natuurlijk ook mee met de arts. Een verpleegkundige is de ogen en oren van een arts wordt wel eens gezegd… Wij zijn het meeste in contact met de patiënt.
Zoals je leest is de cardiologie heel divers en soms best complex. Dit is dan ook een van de redenen waarom ik cardiologie zo interessant vind. Het is redelijk duidelijk wat iemand kan hebben maar het kan ook heel complex worden.  
Nu ik kort jullie heb verteld wie ik ben en waar ik werk wil ik graag wat verder ingaan op wat doe ik nou precies op een werkdag? Maar nu nog niet…  dat is voor de volgende keer! haha. Hebben jullie nu al vragen of opmerkingen voor mij? Vraag ze gerust onder aan de blog of stuur even een mailtje naar Sylvia (diary.oa.nurse@gmail.com)

Tot de volgende keer!