zaterdag 23 september 2017

#83 Gastblogger Thom: nachtdiensten



“Nachtwerk is niet zonder risico’s. De mens is geen nachtdier. Het bioritme wordt verstoord door onregelmatige arbeid, en ook slapen nachtwerkers korter en slechter.”  Dit schrijft de Trouw op 29 april 2017. Tenminste dit geldt voor meeste mensen.. mijn collega van vannacht is een uitzondering.


De nachtdienst is een van de meest bijzondere diensten in  verschillende opzichten. Zoals je kan lezen in de bovenstaande alinea is het niet gezond aldus de meeste mensen en recent onderzoek. Toch heeft een nachtdienst ook wel weer wat. In principe staat alles stil ’s nachts omdat je eigenlijk moet slapen. Echter ruim 1 miljoen mensen werken ‘s nachts. In fabrieken, drukkerijen, bakkerijen, aan de weg, bij de politie, de luchtvaart, in de noodopvang, horeca en ziekenhuizen (CBS, 2013). Dit zijn 24 uurs bedrijven die altijd doorgaan. Dus men heeft altijd personeel nodig.

Ik ben een van de nachtwerkers in Nederland en het is al even geleden dat ik een (gast)blog heb geschreven over mijn werk! (lees hier mijn vorige blog). Zoals je misschien nog kan herinneren werk ik op de afdeling cardiologie. Vandaag vertel ik jullie wat over de nachtdienst.
Terwijl ik deze blog schrijf is het 03:25…
Zelf werk ik in principe alle diensten door elkaar (dag, laat en dus de nachtdienst). Nachtdiensten zijn compleet anders dan alle andere diensten. Je begint je nachtdienst met de overdracht van de late diensten over je patiënten. Wij werken met 2 verpleegkundigen in nachtdiensten op een max van 17 bedden (nachtdienst in ziekenhuis cao vastgelegd per 10 bedden 1 verpleegkundige), Daarnaast staan wij back up voor IC/CCU  i.v.m. calamiteiten, een reanimatie of SIT (Spoed Interventie Team)oproep.  Nadat je de overdracht hebt gekregen doe ik meestal even een eerste ronde langs de kamers om te kijken hoe mijn patiënten er bij liggen en of ze slapen of nog iets nodig hebben  (pilletje om te slapen, bekertje melk etc.). De rest van de nacht tot een uurtje om 6 verloopt wisselend. Dit hangt van de drukte af: krijg je wel/geen opnames of heb je wel/geen onrustige patiënten. De collega met wie je werkt doet ook een hoop verschil uitmaken in drukte.

In deze uren doe je verschillende taken. Het zijn voornamelijk de taken waar collega’s in andere
diensten niet aan toe komen of….geen zin in hebben.

  • Bijvullen van infuuskaren  
  •  Schoonmaken
  • Administratieve taken
    • Alle dossiers door, alles dubbelchecken. Je leest goed je patiënt door, je verdiept je in zijn/haar dossier en je schrijft eventuele vragen op voor de dagdienst /arts.
    • Ontslagen voorbereiden of opruimen.
    • Overplaatsingen (naar andere afdelingen) voorbereiden. 
    •  Zorgoverdracht voorbereiden.
    • Declaraties uitvoeren voor bepaalde onderzoeken in het systeem.
    • Kopiëren etc.
  • Indien mogelijk E-learnings

Natuurlijk loop je tussen deze taken door je rondes. Loop je bellen, geeft je po’s , leeg je urinaals, hou je een vochtbalans bij ga je kijken bij de IC/CCU hoe het daar gaat (en maak je eens even een praatje) als je daar tijd voor hebt.
Tegen 6 uur (en soms iets eerder) begin je met het uit te zetten van medicatie en maak je zo nodig infuus medicatie klaar. Ook maak je soms mensen al wakker die al op tijd voor onderzoek moeten. Dit kan een onderzoek bij ons zijn (inbrengen van een pacemaker of hartkatheterisatie ) of een onderzoek in een andere ziekenhuis. Als nachtdienst ben je verantwoordelijk dat deze mensen klaar zijn voor het eind van je dienst. Vaak betekent dit dat je controles moet doen, een hartfilmpje moet draaien, een bed moet opmaken en soms medicatie moet geven.

Ook staan er soms patiënten rond 7 uur voor je neus om te worden opgenomen, deze patiënten komen dan voor de dagverpleging. Deze mensen komen voor een dag in het ziekenhuis voor het ondergaan van een onderzoek, meestal gaat het om hartkatheterisatie.
De tijd vliegt en voor je het weet is het 7:45 en kan die veel te wakkere collega van de dagdienst eindelijk overdragen en lekker snel naar bed .. op naar de volgende nachtdienst.

Dank voor mijn collega Bianca voor deze gezellig en gelukkig rustige nacht, dat is wel eens anders!