dinsdag 19 september 2017

#82 Prinsjesdag... en de zorg


Vandaag, de derde dinsdag van september, was het weer Prinsjesdag. De dag dat Koning Willem Alexander de belangrijkste punten naar voren liet komen rondom de begroting.
Daarin stonden ook de belangrijkste punten rondom de zorg. Benieuwd? Klik dan snel verder!

Ik heb deze punten (helaas) niet zelf bedacht, maar overgenomen. Wel heb ik erom gedacht om alleen de punten rondom de zorg hier neer te zetten zodat deze duidelijk naar voren komen.

* De verpleeghuiszorg kan de komende jaren op forse investeringen rekenen. Vanaf 2021 gaat het om structureel 2,1 miljard euro meer. Dat geld is nodig om de nieuwe kwaliteitsnormen voor de verpleeghuiszorg in de praktijk te brengen. Na een reeks schrijnende verhalen over verpleeghuizen werd de roep in de Kamer om meer geld eerder dit jaar steeds luider. Uiteindelijk werd besloten om het zogenoemde zorgmanifest van Hugo Borst en Carin Gaemers te laten omzetten in nieuwe regels voor verpleeghuizen. Het bedrag loopt op tot 2021. Volgend jaar gaat het om 435 miljoen euro.

* Niet alleen in verpleeghuizen, maar ook elders in de zorg is meer personeel nodig. Tot 2020 is hiervoor in totaal 350 miljoen euro beschikbaar.
De zorgverzekeringspremie groeit ook in 2018 weer. Het ministerie schat dat de maandelijkse basispremie met zo'n zes euro stijgt, tot 113,50 euro. In november stellen de zorgverzekeraars de definitieve premie voor het volgende jaar vast.

*Het is in Nederland wettelijk geregeld dat als de zorgkosten stijgen, het eigen risico mee stijgt. Hierdoor komt het eigen risico volgend jaar uit op 400 euro, een stijging van vijftien euro.

* Om voor de laagste inkomens de hogere premies en het hogere eigen risico te compenseren gaat de zorgtoeslag in 2018 omhoog. Alleenstaanden krijgen er in 2018 maximaal 131 euro bij. Voor meerpersoonshuishoudens komt er maximaal 194 euro bij.


Door verschillende personen van instanties, verzekeringen etc. zijn reacties gegeven op de bovengenoemde punten, lees ze hier.
Wil je alles teruglezen rondom Prinsjesdag? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid.
Of lees de hele troonrede via de NOS, klik dan hier.