zondag 31 mei 2015

Weer studeren ? ?

Stel je bent aan het werk en je twijfelt of je wat anders wilt gaan doen. Wat ga je dan doen?
Nou.. Je kan weer gaan studeren! Maar is dat wel verstandig en iets voor jou?
Hier een aantal tips en dingen wat je zou kunnen helpen om een keuze te kunnen maken.



1) Wat is de reden dat je wil gaan studeren?
Bedenk goed waarom je (weer) wil gaan studeren. Doe het niet "omdat het kan" maar doe het omdat je dat wil. Hou er rekening mee dat een studie zo weer drie of vier jaar kan gaan duren en het niet zomaar een keuze is.
2) Voor- en nadelenWat zijn de voor- en wat zijn de nadelen van een studie te gaan doen?
Zet deze allemaal op een rijtje om een goed en duidelijk beeld te krijgen of het goed is om te gaan studeren of niet.
Soms geeft het meer duidelijkheid of je wat hebt aan verder studeren of dat je er minder mee kan en aan hebt dan wat je wil of wat je verwacht.

3) Hoe wil je gaan studeren?Er zijn verschillende mogelijkheden om weer te gaan studeren; voltijd, deeltijd, avondopleiding, thuisstudie. Noem maar op!
Per persoon verschilt het wat een goede manier van studeren is.
Ben je iemand die sturing en begeleiding nodig heeft of prettig vind? Dan kun je beter voor een voltijd studie gaan. Ben je juist iemand die ernaast wil blijven werken en meer is van het zelf studeren? Dan zou je sneller gaan voor bijvoorbeeld een deeltijdstudie.
4) Informatie?

Zorg dat je van de verschillende scholen, verschillende manieren van studeren en andere zaken die met de studie te maken hebben (zoals de studiefinanciering) genoeg informatie hebt om je keuze op te baseren.
Één van de belangrijke stukken informatie is eerst toch wel de manier van studeren (voltijd, deeltijd etc). Hierop baseer je ook je keuze waar je het beste zou kunnen gaan studeren.
Bijvoorbeeld:
Je werkt minimaal 24 uur per week in een grote stad en je wilt een deeltijd studie erbij gaan doen. Je zou dan sneller gaan kijken naar scholen die aansluiten bij je werk, naar scholen in de buurt van je werk (zodat je ze beter zou kunnen combineren op een dag) en je alles dichterbij mekaar hebt.

5) Open dagen
Wanneer je weet welke scholen er in de buurt zijn en je weet welke je, op basis van de informatie aanspreken, kun je gaan kijken bij open dagen.
Hier krijg je een duidelijker beeld van de sfeer en kom je erachter of de school je wel of niet aanspreekt.
Vaak kun je met docenten of studenten van de desbetreffende studie praten en kun je ze vragen stellen.
Je kan dan wat dieper ingaan op de studie zelf en op dingen waar jij tegen aanloopt of dingen die jij je afvraagt (dus dingen die specifiek op jou van toepassing kunnen zijn).

Tip:
Praat met familie en vrienden (en eventueel collega's) over de situatie en over het verder willen gaan studeren. Zij kijken er soms net wat anders tegenaan als jijzelf, omdat jij midden in het proces zit.
Ze kunnen je wat tips geven of juist weer vanuit een andere hoek ernaar laten kijken. Ook kunnen ze je hun mening geven over wat zij ervan denken dat je de studie weer op gaat pakken. Dit kan je vaak meer inzicht geven in de hele situatie.

Ik hoop dat dit meer inzicht geeft en degene die zo'n keuze gaan/moeten gaan maken en dat dit je kan helpen.
Als er nog aanvullingen zijn hoor ik ze graag van jullie in een reactie/comment!