zaterdag 24 december 2016

Gast-blogger: Thom; verpleegkundige in het ziekenhuis

Weer een nieuwe blog en met weer een nieuw onderwerp. Dit keer niet door mijzelf iets geschreven maar door een 'gast-blogger'; Thom. Ben je benieuwd naar zijn verhaal..? Klik dan verder voor zijn hele verhaal! Hoi allemaal!
Ik ben Thom, 25 jaar oud en werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis. Mijn hobby’s zijn drummen, hardlopen en ik probeer af en toe nog wat te doen met grafische design. Ik ben geboren in Groningen en woon sinds juni dit jaar in Heerenveen. Ik werk sinds april in het ziekenhuis. Iedereen weet wel een beetje denk ik wat het ziekenhuis is! Je wil er liever niet naar toe tenzij het echt nodig is natuurlijk. Ik zelf werk op de afdeling cardiologie.


Maar eerst waarom wou ik eigenlijk verpleegkundige worden? Ik hou ervan om met mensen in contact te zijn en ben altijd wel in voor een praatje. Ik vind het belangrijk dat iemand de beste zorg krijgt die er beschikbaar is en dat iemand zo snel mogelijk (zo goed mogelijk) beter wordt.


Dan de volgende vraag .. waarom een ziekenhuis? Als verpleegkundige kun je op veel verschillende plekken werken. Denk hierbij de revalidatie, GGZ, thuiszorg maar ook dus in een ziekenhuis! Ik wou altijd al een ziekenhuis werken omdat de diversiteit, het werken in een team en de complexiteit mij heel interessant leek. Maar goed terug naar mijn afdeling.. De cardiologie!
Dit is een afdeling waar mensen komen te liggen als zij iets hebben met een hun hart. De klachten waarmee mensen worden opgenomen op mijn afdeling kunnen heel divers zijn. Denk hierbij aan pijn op de borst, kortademigheid, wegraking, iemand die opeens heel veel vocht vast houdt of hartkloppingen. Je hart is de motor van je lichaam en zorgt ervoor dat het bloed door je hele lichaam pompt. Je ziet vaak dan ook ergens anders snel problemen ontstaan in het lichaam als er iets mis is met het hart. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het ziektebeeld hartfalen. Dit ziektebeeld houdt in dat je hart niet meer in staat is om het bloed goed weg te pompen uit het hart. Het gevolg is dat er een filevorming ontstaan voor (of na) het hart. Eén van de symptomen die je daarbij vaak ziet is dat iemand vocht gaat vasthouden maar ook dat iemand kortademig wordt (het vocht kan ook in de longen terecht komen).
Andere ziektebeelden die ik tegenkom zijn bijvoorbeeld een hartinfarct, ritmestoornissen (te snelle hartslag of juist te langzaam), klepaandoeningen van het hart, cardiomyopathie (hartziekte), endocarditis (ontsteking in het hart) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje).
Daarnaast zie ik vaak bij hartpatiënten dat zij andere ziektes er bij krijgen/hebben zoals diabetes, COPD en nierfalen. Dit maakt het soms ook complex omdat alle ziektebeelden weer invloed op elkaar hebben.  


Voor het hart moet je bij de cardioloog zijn, deze is gespecialiseerd in het hart. Maar er lopen natuurlijk ook vaak veel andere disciplines bij ons over de afdeling. Zoals ik al eerder noemde hebben hartpatiënten vaak ook nog andere ziektes en hiervoor zijn soms andere dokters nodig. Denk hierbij aan een internist, longarts of soms de nefroloog (gespecialiseerd in de nieren). Het is soms dus een hele puzzel om de goede behandeling te vinden voor de patiënt. Wij als verpleegkundigen voeren vaak opdrachten uit van de arts maar denken natuurlijk ook mee met de arts. Een verpleegkundige is de ogen en oren van een arts wordt wel eens gezegd… Wij zijn het meeste in contact met de patiënt.
Zoals je leest is de cardiologie heel divers en soms best complex. Dit is dan ook een van de redenen waarom ik cardiologie zo interessant vind. Het is redelijk duidelijk wat iemand kan hebben maar het kan ook heel complex worden.  
Nu ik kort jullie heb verteld wie ik ben en waar ik werk wil ik graag wat verder ingaan op wat doe ik nou precies op een werkdag? Maar nu nog niet…  dat is voor de volgende keer! haha. Hebben jullie nu al vragen of opmerkingen voor mij? Vraag ze gerust onder aan de blog of stuur even een mailtje naar Sylvia (diary.oa.nurse@gmail.com)

Tot de volgende keer!

donderdag 22 december 2016

dinsdag 20 december 2016

Keuzes maken...

Vanochtend een presentatie gekregen over het maken van mijn differentiatiekeuze.
Een differen-watte? Nou een differentiatiekeuze. Een keuze voor mijn laatste (vierde) jaar van de HBO-V verpleegkunde over de richting die mij heel erg aanspreekt en waarin ik graag zou willen afstuderen...

maandag 19 december 2016

Mijn aller eerste vlog!

Jaah, daar is hij dan.. mijn aller aller eerste vlog!
Het is mijn bedoeling om het bloggen en vloggen met elkaar te gaan combineren en er wat leuks en moois van te maken!

Ik hoop dat jullie er met plezier naar gaan kijken en zowel de vlog als blog wat in de gaten kunnen en gaan houden.

Op naar de volgende vlog! (en blog natuurlijk haha)
Voor nu veel kijk-plezier ^^



 
P.S Wil je me laten weten wat je ervan vond? Laat dan een reactie onderaan deze blog achter :-)

zondag 18 december 2016

De verschillen tussen MBO en HBO

Steeds meer merk ik dat mensen het MBO en HBO met elkaar gaan vergelijken.
Zoals ik al een hele tijd geleden in een blog heb aangegeven (De zorg zijn vele richtingen) zijn er best veel (soms best grote) verschillen tussen de verschillende MBO-V studies, laat staan de verschillen met de HBO-V. Vandaar deze blog over de vele verschillen...

dinsdag 13 december 2016

Weer wennen & back to school

Zo zo, poeh poef, hè hè! Ik heb weer even wat tijd voor een korte update op deze blog haha!
Precies vier weken geleden ben, samen met drie andere meiden, weer terug gekomen van twee maanden Indonesië. Wat en raar gevoel en wat is dat weer wennen zeg!
In de tussentijd alweer onwijs veel gedaan en weer hard aan de bak, met name voor school, druk druk druk ...!

zondag 27 november 2016

Back to the normal life...

Het is eigenlijk een hele tijd geleden dat ik een echte blog online heb geplaatst op deze site/pagina/blog. Dit is iets wat ik hoop vanaf nu weer echt op te gaan pakken en bij te kunnen en gaan houden.
Vandaar nu ook even een kort berichtje! ^^

Sinds twee weken ben ik alweer terug in het koude kikkerlandje, Nederland...Het is hier allemaal weer enorm wennen wat mij wat minder makkelijk afgaat dan ik had gehoopt. Ik had dit natuurlijk wel kunnen verwachten, dus als een echte verrassing is dit niet echt gekomen.

Ik heb daar, in Indonesië, echt een onwijs mooie, bijzondere en leerzame tijd gehad waarin ik zo ontzettend veel heb gezien, gedaan, beleefd heb en hem mogen zien en doen.. ik kan er wel uren over praten en dan denk ik dat ik alsnog de helft van alles vergeet om te melden haha!
Ik heb er niet alleen dingen van de cultuur geleerd, maar ik ben mezelf ook een aantal keren flink tegen gekomen en heb hier veel van geleerd.
Het heeft mij dus zowel rondom mijzelf nieuwe dingen opgeleverd als daarbuiten, en dan kijk ik ook richting de zorg en hoe dat daar gaat, on-ge-lofe-lijk! Een heel andere wereld heb ik gezien voor twee maanden lang waarin ik bepaalde dingen enorm ben gaan waarderen. Eén van de dingen is hoe de zorg hier in Nederland geregeld is en op orde is ten opzichte van daar (ik zal daar een aparte blog over gaan schrijven voor jullie, want anders wordt dit echt een mega verhaal haha!)

De aankomende tijd weer heel druk bezig met mijn tweede deel van de minor en daarna stage lopen.
Ik hoop dat ik vanaf nu deze blog weer wat op kan en ga pakken, jullie weer wat dingen over de zorg en zo kan gaan vertellen op verschillende vlakken en over verschillende onderwerpen.
Natuurlijk zal het vooral gaan over hier in Nederland, maar ik zal jullie ook gauw het één en ander over Indonesië vertellen om jullie nog wat mee te nemen in mijn reis daar en om jullie te vertellen hoe anders het is en kan zijn.


Natuurlijk geldt ook nog steeds; mocht je vragen, tips of ideetjes hebben.. laat het mij dan weten! = D

Tot snel!

zaterdag 22 oktober 2016

Mijn avonturen in Indonesië





Selamat pagi/siang/sore/malam iedereen! (Ik weet niet wanneer jullie het lezen dus ik groet jullie maar voor elk deel van de dag haha!)

Zoals jullie al een hele tijd geleden hebben kunnen lezen zou ik voor een (klein) deel van mijn studie naar het buitenland gaan. Dit zou zijn... naar Indonesië!
Ondertussen zit ik hier al bijna 1,5 van de 2 maand en is de tijd al ontzettend snel voorbij gevlogen!
Ik ben hier zo druk bezig geweest met van alles en nog wat dat ik vergeten ben jullie ook wat op de hoogte te houden *oepsie*

vrijdag 6 mei 2016

Allemaal leuke nieuwtjes!

Hèhè, daar was ik weer een keertje haha! Al een tijdje geen post geplaatst door alle drukte maar... alles gaat goed en gaat helemaal super! Wacht.. ik zal het jullie vertellen!

vrijdag 22 april 2016

Een week na de operatie ...

En toen werd het tijd dat ik weer even wat op mijn blog ging zetten.
Ik wilde jullie steeds al wel weer op de hoogte stellen van hoe het met mij gaat (en hoe de operatie is gegaan) maar ik had er totaal geen puf en energie voor.
Nu wel wat, dus dacht, meteen van profiteren jullie even op de hoogte stellen!

maandag 4 april 2016

Ervaring als zorgvrager

Ik las vandaag een artikel over een zorgprofessor, Henk Nies. Hij heeft een soort experiment/test gedaan waarin hij zelf "speelt" als een patiënt in een verpleeghuis om te ervaren hoe dit is.

woensdag 16 maart 2016

De regie in eigen handen??

Afgelopen maandag werd er op school een symposium gegeven door Doeke Post (oud huisarts en professor sociale geneeskunde).
Hij kwam ons vertellen over, zoals het symposium heette, 'Regie op eigen dood'...

donderdag 10 maart 2016

Zelf een operatie ondergaan

Voorheen had ik het nooit gedacht, maar ik ben straks zelf een patiënt die een operatie ondergaat. Eens zien hoe mij dat af gaat haha!

dinsdag 1 maart 2016

Documentaires

Hier weer even een (kort) bericht...
Vanuit school komen steeds vaker de zorg-documentaires naar voren. Of er wordt aangegeven dat het interessant is of kan zijn, of ze worden in de les bekeken en besproken.

Zelf vind ik dit heel interessant om op een wat andere manier naar de zorg en alles wat erbij hoort te kijken.

dinsdag 16 februari 2016

Reanimatie en AED

De laatste tijd hoor je steeds meer over reanimeren en alles wat er bij komt kijken. Of ligt het aan mij en valt het mij nu gewoon ineens meer op...?
Ik hoor steeds meer over hoeveel reanimaties er wel niet uitgevoerd worden en wat de oorzaak is. Ik was dan ook heel erg blij dat vorige week vrijdag we op en vanuit school een reanimatie en AED-cursus kregen!

dinsdag 2 februari 2016

Opnamegesprek,... help!

De afgelopen twee weken heb ik weer lekker wat diensten kunnen draaien op mijn werk. Even 'vrij' van school dus kon even wat uurtjes pakken en weer lekker aan de bak!
Tijdens één van die diensten kregen wij een nieuwe opname. Op zich vrij normaal op een revalidatie-afdeling, maar het verliep dit keer een beetje anders...

zaterdag 16 januari 2016

Hoe kun je leren ...?

In de afgelopen jaren heb ik tijdens het studeren gemerkt dat er ontzettend veel manier zijn om te leren. Het is dan natuurlijk wel handig om erachter te komen wat nu eigenlijk je eigen leerstijl is en wat voor jou werkt (bijv. om een tentamen te leren).

Nu ik weer vlak voor een tentamenperiode zit leek het me daarom leuk om hier een blog over te schrijven en jullie wat tips/ideetjes te geven.

vrijdag 15 januari 2016

Druk, druk en genoeg te doen

En toen was periode 2 van dit schooljaar alweer bijna voorbij.
Aankomende dinsdag (19 januari) heb ik een tentamen en dan "soort van" anderhalve week vrij.
Nu dus druk aan het leren voor het tentamen om daarna een paar dagen weer lekker te kunnen gaan werken! (na mijn tentamen dan haha!)

dinsdag 12 januari 2016

Uitdaging op de revalidatie



Zoals jullie weten en in mijn blogs hebben kunnen lezen, werk ik op een revalidatie afdeling.
Hier is het erg wisselend wat betreft de cliënten die er liggen, waarvoor ze zijn gekomen en wat voor zorg zij wel en niet nodig hebben/zijn.
Doordat er al zo'n groot verschil te vinden is tussen cliënten is er al een vrij grote uitdaging, met name als je er weer aan het werk bent/gaat wanneer er een aantal nieuwe opnames zijn.

Maar wat nou als je er een paar dagen werkt, de "ritueeltjes" en ADL 's ochtends weet en doorhebt hoe iedereen geholpen moet worden... hoe kun je dan nog uitdaging voor jezelf hebben en houden in het werk?

donderdag 7 januari 2016

IJsvrij en studeren

Pfff, wat ben ik blij met mijn kacheltje op mijn kamer haha!
En wat ben ik blij dat ik nauwelijks de deur uit heb hoeven gaan.

Hier in het noorden is het ineens echt heel bizar weer vergeleken met de rest van Nederland. Bijna uit het niets is het van zacht winterweer naar ijzel, gladheid en zelfs sneeuw gegaan!
Zelfs de scholen zijn hierdoor gesloten....

maandag 4 januari 2016

Frisse start

Happy New Year ! ! // Gelukkig Nieuw Jaar ! !
En toen waren we alweer 2016, wat is 2015 voorbij gevlogen! Er zijn zo ontzettend veel dingen gebeurd, een jaar met veel pieken en dalen. 


Zo ben ik afgelopen jaar begonnen met het maken van deze blog. Een heel nieuwe uitdaging, iets wat ik nog niet eerder gedaan of geprobeerd heb maar waar ik heel veel plezier een beleef.

Om toch goed te beginnen met 2016 zijn er wat dingetjes hier op mijn blog veranderd.
Zoals jullie kunnen zien heb ik een eigen logo gekregen op mijn blog. Deze heeft mijn vriend voor mij gemaakt (Thom).
Hij vind het super leuk om bezig te zijn met design en wilde mij graag helpen met een logo voor op mijn blog.

Ook zien jullie dat ik een nieuwe lay-out op mijn blog heb.
Een frisse start met een frisse/nieuwe achtergrond. Ik hoop dat jullie heb mooi vinden en tevreden mee zijn, zou wel zo fijn zijn... aangezien jullie mijn blog lezen en hem steeds zien haha!

Ik hoop dat jullie de nieuwe veranderingen mooi vinden.
Zelf ben ik er in ieder geval heel blij mee en ben ik trots op wat er nu staat en wat het is!
Met zo'n (soort van) nieuwe blog kan ik weer een hele tijd vooruit en heb ik nu al zin om er weer heel veel nieuwe berichten op te plaatsen over van alles en nog wat!

Graag hoor ik ook van jullie wat jullie er van vinden (of wat jullie graag zouden willen zien hier op mijn blog). Wie weet kan ik er wat mee en neem ik het mee hier op mijn blog (ofwel in mijn lay-out, logo, blogberichten, plaatjes, foto's, filmpjes, ....)